“Καμπανάκι” από τον Τσαγκάρη για την αύξηση των κρουσμάτων – ΒΙΝΤΕΟ

Για την αύξηση κρουσμάτων αλλά και για την εκτίμηση ότι υπάρχουν 50.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής καθηγητής εντατικής θεραπείας του “Αττικόν” Ηρακλής Τσαγκάρης.

“Αυτήν τη στιγμή όσον αφορά στις κλίνες εντατικής θεραπείες το σύστημά μας μπορεί πολύ άνετα να διαχειριστεί το φορτίο που υπάρχει. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στην περίπτωση που απαισιόδοξα σενάρια τα οποία βέβαια έχουν πολύ συμπαγή επιδημιολογική βάση επιβεβαιωθούν. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να χρειαστούμε περισσότερους πόρους. Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει όσον αφορά στην εντατική θεραπεία πρόβλημα” επεσήμανε ο καθηγητής. Για τον ΜΟ των ασθενών που φτάνουν στο “Αττικόν” είπε: “Αν δει κάποιος τη χθεσινή ημέρα για παράδειγμα, η διάμεση ηλικία των ασθενών που νοσηλεύονταν στις μονάδες εντατικής θεραπείας ήταν στα 67 έτη, ενώ όταν πριν από έναν μήνα ακριβώς ήταν στα 68. Άρα ουσιαστικά δεν έχουμε πολύ σημαντικές μεταβολές στην ηλικία των ανθρώπων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ”.

Για το ρεκόρ των 935 κρουσμάτων σημείωσε: “Μιλάμε για πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων αλλά όλο αυτό πρέπει να το δούμε σε γενικότερο πλαίσιο. Στην Ευρώπη αυτήν τη στιγμή έχουμε τεράστια έξαρση της ίωσης, πολύ μεγαλύτερους αριθμούς τόσο από την Ασία όσο και από τις ΗΠΑ, στην Ευρώπη θα μπορούσε να πει κανείς ότι “γίνεται χαμός”. Σ’ αυτήν την Ήπειρο η χώρα μας είναι προτελευταία, πάνω από τη Σλοβακία που είναι τελευταία στις χώρες που έχουν πληθυσμό πάνω από 5 εκατομμύρια. Είμαστε καλά επιδημιολογικά αλλά πρέπει να προσέξουμε γιατί τα νούμερα δείχνουν ότι έχουν αρχίσει να παίρνουν την ανιούσα. Θα υπάρχουν πάρα πολλές μεταπτώσεις. Θα έχουμε μια πολύμηνη μάχη με τον ιό. Τα νούμερα σε καμία περίπτωση δεν έχουν πιάσει ταβάνι. Θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και το θέμα είναι να δούμε την επίπτωσή τους στην πραγματική νοσηρότητα και θνητότητα και τι φορτίο θα συνεπάγονται τα νούμερα αυτά στο σύστημα υγείας”.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ