Ο καβγάς Κεραμέως-Φίλη για τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ – ΒΙΝΤΕΟ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στην υπουργό Παιδείας εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, με αφορμή τα όσα έγιναν στην ΑΣΟΕΕ.Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στην κυβέρνηση προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα σε σχέση με την διαχείριση του προσφυγικού και το σκάνδαλο Novartis, ενώ την προειδοποίησε ότι θα είναι υπεύθυνη για την κλιμάκωση της έντασης στα Πανεπιστήμια και για όσα συμβούν ενόψει της 17ης Νοέμβρη.Ο κ. Φίλης ανέφερε ότι υπουργός Παιδείας δεν είναι η κ. Κεραμέως αλλά ο κ. Χρυσοχοίδης, ενώ όταν η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., ο πρώην υπουργός υποβάθμισε τα ευρήματα της αστυνομίας στον χώρο του οικονομικού πανεπιστημίου, υποστηρίζοντας ότι εντοπίστηκαν μόνο τρία ρόπαλα.

Η ένταση ξεκίνησε όταν ο κ. Φίλης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής. Τότε, ο πρόεδρος της επιτροπής, Γιώργος Στύλιος, υπενθύμισε την επίθεση που δέχθηκε η υπουργός Παιδείας στο πολιτικό της γραφείο.

Ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

Φίλης: Αυτή με τις μπογιές;

Κεραμέως: Ναι αυτή με τις μπογιές

Φίλης: Ένα ελαφρύ πλημμέλημα; Ένα πταίσμα ; Όχι αντιπερισπασμούς κα Κεραμέως. Τους τραυματισμούς φοιτητών και την εισβολή φοιτητών τους καταδικάζετε ή κυβερνάει ο κ. Xρυσοχοίδης;

Κεραμέως: Είπε ο κ. Φίλης επί λέξει ότι είναι πρόσχημα οι εκκαθαρίσεις των πανεπιστημίων. Διαβάσατε τι βρέθηκε στο οικονομικό πανεπιστήμιο; Κράνη , κουκούλες, ρόπαλα, γάντια , κοντάρια, διαρρηκτά εργαλεία, πέτρες, μάρμαρα . Όλα αυτά κατά την αξιωματική αντιπολίτευση είναι φυσιολογικό να βρίσκονται εκεί. Η επιχείρηση ήταν η πλέον τρανή απόδειξη της ρύθμισης για το άσυλο. Δεν επιτρέπεται να είναι ορμητήρια βίας και ανομίας τα πανεπιστήμια. Η αντιπολίτευση δεν είχε κουβέντα να πει για την επιχείρηση της Κυριακής που βρέθηκε εξοπλισμός σε πανεπιστημιακό χώρο. Δεν είπε κουβέντα για το ότι εισέβαλλαν κάποιοι στο γραφείο μου και με απείλησαν με μηνύματα. Εσείς σιωπή. Τα άλλα κόμματα είχαν το σθένος να καταδικάσουν. Κουβέντα δεν λέτε για τα θέματα αυτά. Κουβέντα για τον εξοπλισμό που βρέθηκε σε πανεπιστήμιο, αλλά όλως τυχαίως χθες όλως τυχαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκαν σε μια διαδήλωση.

Τζούφη: Απαγορεύεται;

Κεραμέως: Εμείς δημιουργούμε εντάσεις ή εσείς που επέλεξαν να πάνε στο πανεπιστήμιο να πυροδοτήσουν καταστάσεις. Ήταν ατυχής στιγμή που on camera σας αποδοκίμασαν οι φοιτητές και σας είπαν ότι δεν τους εκφράζετε και δεν έχετε θέση εκεί πέρα.

Φίλης: Είστε με τον ένα φοιτητή;

Κεραμέως: Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να πάει χθες να πυροδοτήσει καταστάσεις. Θεωρείτε φυσιολογικό να έχουν στα πανεπιστήμια κράνη ρόπαλα και διαρρηκτικά εργαλεία;

Καταλαβαίνω την δυσμενή θέση του κ. Φίλη που πήγε και αποδοκιμάστηκε από τους φοιτητές. Εδώ φαίνεται η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Για την ΝΔ το να βρίσκονται ρόπαλα, κράνη, μάρμαρα πέτρες σε δημόσιο πανεπιστήμιο είναι αδιανόητο και απαράδεκτο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Φίλη είναι κοινωνικό φαινόμενο μπαχαλάκηδων. Αυτή είναι η διαφορά μας και γι αυτό ο λαός έκανε τις επιλογές του.

Φίλης: Η κυρία υπουργός που δεν γνωρίζει από λαό και από κίνημα λαϊκό και φοιτητικό δεν ξέρει ότι στο κίνημα υπάρχει δημοκρατία και αντιπαράθεση. Πήγα χθες στην ΑΣΟΕΕ για το άσυλο και για την εισβολή της αστυνομίας στο άσυλο και για την πολιορκία των φοιτητών. Είπα με σαφήνεια τη θέση μου, δεν κρύφτηκα. Έτσι έχουμε μάθει εμείς στην Αριστερά να υπερασπιζόμαστε όπου χρειαστεί τα δημοκρατικά δικαιώματα. Βρέθηκαν 1-2 φοιτητές από τους 100 που άσκησαν κριτική. Τον άκουσα. Είστε με αυτούς που ήταν μέσα και μας αποδοκίμασαν; Εσείς στείλατε αστυνομία να τους πιάσει. Τώρα τι κάνετε, φθηνή δημαγωγία; Δεν με ενοχλεί καθόλου η δημοκρατία. Τα λέω τα ακούω και με ακούνε. Εσείς δεν πήγατε κύρια υπουργέ που φοβάστε τις κόκκινες μπογιές. Το άσυλο δεν έχει ιδιοκτήτες…Συμμετείχαμε στη φοιτητική κινητοποίηση γιατί θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα, ότι δεν θα περάσει η αυταρχική αποτροπή για να αλλάξει η ατζέντα και μην συζητηθούν το προσφυγικό και το σκάνδαλο Novartis. Θα είμαστε απέναντι καταλάβετέ το και εδώ και στο πεζοδρόμιο. Προφανώς είναι λυπηρή και καταδικαστέα η επίθεση στο γραφείο Κεραμέως. Ήταν ένα πταίσμα; Ελαφρύ πλημμέλημα, αυτό ήταν πάντως. Κόκκινες μπογιές. Μας ενοχλεί, καμία αντίρρηση. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο; Η εισβολή και ο τραυματισμός φοιτητών από τα ΜΑΤ;

Κεραμέως: είναι αδιανόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει όσους με τη βία προσπαθούν να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Εσείς επιλέγετε να είστε με εκείνους που κάνουν ορμητήρια βίας τα πανεπιστήμια και εμείς επιλέγουμε με εκείνους που θέλουν τα δημόσια πανεπιστήμια απαλλαγμένα από κάθε μορφή βίας και ανομίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ