Μάχη σε δύο μέτωπα στην Εύβοια – Κάηκαν 25.000 στρέμματα – Αυτοψία στην περιοχή έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – ΦΩΤΟ αναγνώστη – ΒΙΝΤΕΟ

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό το έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς, που μαίνεται από τα ξημερώματα της Τρίτης, στην Εύβοια. Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν και τα εναέρια μέσα, σε μία προσπάθεια να οριοθετηθεί η μεγάλη πυρκαγιά, ενώ το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν χθες, πλέον έχουν κοπάσει, γεγονός που βοηθάει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Η πυρκαγιά εξακολουθεί να μαίνεται σε μεγάλη περίμετρο, περίπου 12 χιλιομέτρων. Όπως σημειώνουν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δύο είναι τα βασικά μέτωπα, στα βόρεια και νότια του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, ενώ παράλληλα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες. Συγκεκριμένα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη στο μέτωπο από Πλατανιά προς Νταμάρια και από το χωριό Μακρυμάλλη προς Πλατανιά.

Οι κάτοικοι σε Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρό και Πλατανιά παραμένουν μακριά από τα σπίτια τους, καθώς χθες λήφθηκε η απόφαση για την εκκένωση των οικισμών.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν αυτή τη στιγμή είναι ενισχυμένες. Από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις έξι αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, όπως και ένα συντονιστικό ελικόπτερο. Σημειώνεται πως έχει φτάσει στη χώρα μας ένα καναντέρ από την Ιταλία και αναμένονται δύο ακόμη, το πρώτο από την Ιταλία και το δεύτερο από την Ισπανία. Αντίθετα, υπήρξε εμπλοκή με τα δύο αεροσκάφη που ζητήθηκαν από την Κροατία.

Οι επίγειες δυνάμεις αποτελούνται από 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν επίσης δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και ένα ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού, οκτώ μηχανήματα έργου και δέκα υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α.

Αυτοψία Μητσοτάκη στην Εύβοια

“Τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, αλλά δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκηςο οποίος επισκέφτηκε την Εύβοια το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει το έργο της καταγραφής της έκτασης της ζημιάς από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια και διαβεβαίωσε ότι θα αποκατασταθούν από τον ΕΛΓΑ οι αγρότες των οποίων οι περιουσίες υπέστησαν καταστροφές.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε ταυτόχρονα σε εγρήγορση, σημειώνοντας πως “οφείλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι” και στέλνοντας μήνυμα ότι “δεν έχει τελειώσει ακόμη η αντιπυρική περίοδος”. “Η Πολιτική Προστασία είναι μεγάλο στοίχημα”, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι το επόμενο διάστημα “θα κάνουμε δραστικές παρεμβάσεις στον τρόπο που λειτουργεί η Πολιτική Προστασία”.

Επιπρόσθετα, είπε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” σε όλους όσους δίνουν τη μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια, από τα ξημερώματα της Τρίτης.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στην Εύβοια, από τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, «Όλυμπος».Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε αυτοψία στον τόπο της πυρκαγιάς, συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, τον Σίμο Κεδίκογλου και άλλους.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τις ζημιές της πυρκαγιάς αλλά και για την τεράστια οικολογική καταστροφή που επήλθε στην περιοχή.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Στην Εύβοια και η Φώφη Γεννηματά

Στην Εύβοια μετέβη σήμερα και η Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί. “Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στις περιοχές που δοκιμάζονται από την πυρκαγιά, να εκφράσουμε τη λύπη μας για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή” τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Όπως είπε, “ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα αυτή τη φορά και γι’ αυτό οφείλουμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που έδωσαν αυτή τη μάχη με αυταπάρνηση, προκειμένου να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών”.

Η ίδια πρόσθεσε ότι “εμείς θα είμαστε εδώ και την επόμενη μέρα, αφού σβήσει η πυρκαγιά, γιατί θέλουμε να συνδράμουμε τους κατοίκους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις, τα αποτελέσματα όλης αυτής της καταστροφής”.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Εικόνες καταστροφής – Κάηκαν 25.000 στρέμματα

Η σημερινή ημέρα, πάντως, αποκαλύπτει ένα τεράστιο μαύρο τοπίο στην κεντρική Εύβοια ανάμεσα σε Ψαχνά, Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι σε μια μοναδική πευκόφυτη δασωμένη περιοχή που λίγο πριν ήταν καταφύγιο της άγριας φύσης.

Στο βίντεο αποτυπώνεται το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής καθώς οι φλόγες μετέτρεψαν σε στάχτη μεγάλες εκτάσεις πευκοδάσους που ήταν καταφύγιο άγριας ζωής.

Δείτε το βίντεο του Adventure Evia:

“Στην κεντρική Εύβοια η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουμε έντονο ανάγλυφο και πυκνή φυτοκάλυψη. Το κομμάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι ανάμεσα στην Πλατάνια, Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, εκεί υπάρχει και πυκνή φυτοκάλυψη”, είπε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης, μιλώντας στον Realfm 97,8.

“Αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετές αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Και σήμερα η Πυροσβεστική αλλά και οι υπόλοιποι συναρμόδιοι φορείς και εθελοντές θα δώσουν τη μάχη τους. Ευελπιστούμε ότι με την παροχή και τη συνδρομή από αέρος των εναερίων μέσων με επτά αεροσκάφη, εννέα ελικόπτερα, τα δύο από αυτά του ελληνικού Στρατού, και δύο συντονιστικά της ΕΛ.ΑΣ. θα έχουμε το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα”, σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής και πρόσθεσε:

“Το μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς και κυρίως εκεί που υπάρχει το έντονο ανάγλυφο προκειμένου να μην επεκταθεί η πυρκαγιά από τα όρια που έχει μέχρι στιγμής βρεθεί και αποτυπώνεται… Ευελπιστώ ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας και προς το απόγευμα θα είναι πολύ καλύτερη η εικόνα από αυτή που έχουμε αυτή τη στιγμή”.

Ακούστε το ηχητικό:

“Περάσαμε μία πάρα πολύ δύσκολή νύχτα, οι πυροσβέστες κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζουμε δύο ενεργά μέτωπα και ταυτόχρονα αναζωπυρώσεις που δυστυχώς είναι προβλεπόμενες καθότι το δάσος έχει πολύ καύσιμη ύλη”, είπε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στον Realfm 97,8.

“Το μέλημα μας συνεχίζει να είναι πρώτα από όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης περιουσίας και ταυτόχρονα να περιορίσουμε όσο μπορούμε περισσότερο τις ζημιές στο οικοσύστημα. Δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές. Χθες το μεσημέρι αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε τέσσερις προληπτικές οργανωμένες εκκενώσεις οικισμών, σήμερα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

Αναφερόμενος στην οικολογική καταστροφή από την πυρκαγιά ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε ότι “είναι πάρα πολύ νωρίς γιατί η φωτιά συνεχίζει. Η πρώτη ένδειξη που έχουμε είναι 25.000 στρέμματα”.

Ακούστε το ηχητικό:

Συνάντηση Στυλιανίδη – Χρυσοχοΐδη

Η κατάσταση στην Εύβοια, εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται από τα ξημερώματα της Τρίτης, “ήταν πάρα πολύ δύσκολη και συνεχίζει να είναι δύσκολη”, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως του έκανε εξαιρετική εντύπωση “ένας σπάνιος συντονισμός που έχει επιδειχθεί τις δύο τελευταίες ημέρες στην Εύβοια” και υπογράμμισε αφενός ότι οι ελληνικές αρχές κατάφεραν να αποφύγουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και αφετέρου την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

“Είμαι εδώ εκπροσωπώντας την αλληλεγγύη της ΕΕ”, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε: “Είμαι σε συνεχή επαφή και με άλλες χώρες, εάν χρειαστεί θα μπορέσουμε να την επεκτείνουμε”, ευχαριστώντας τις χώρες που βοηθούν την Ελλάδα σε αυτές τις δύσκολες ώρες. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι κάτι χειροπιαστό”, τόνισε και συμπλήρωσε πως για να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές, χρειάζεται να δούμε και την “πρόληψη και ετοιμασία”. Ο κ. Στυλιανίδης είπε, επίσης, “ένα μεγάλο μπράβο και ευχαριστώ στους αρμόδιους και κυρίως στους πραγματικούς ήρωες που δρουν εκεί κάτω από δύσκολες συνθήκες”.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

“Χθες καταφέραμε τα βασικά. Καταφέραμε να μην υπάρξει καμία ανθρώπινη απώλεια και να σώσουμε τις περιουσίες” είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά τη συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη.

Όπως δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, “η πόλη των Ψαχνών δεν απειλήθηκε με τις παρεμβάσεις που έγιναν και τον ηρωισμό που επέδειξαν οι δυνάμεις. Οι δύσκολες καταστάσεις μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι γιατί εκεί αναδεικνύεται η αξία της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Αυτό εκφράζει και η επίσκεψη του Επιτρόπου Στυλιανίδη. Η αξία της συνεργασίας και της αλληλεγγύης αποδείχθηκε έμπρακτα με την εφαρμογή και υλοποίηση του “rescue you” το οποίο υπογράψαμε με τον κ. Στυλιανίδη τις προηγούμενες εβδομάδες και αφορά σε όλη την Ευρώπη. Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε”.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Πώς σώθηκαν τα Ψαχνά Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη στην Εύβοια. Στις 3 τα ξημερώματα, όταν η φωτιά έφτασε μέχρι τα Ψαχνά όπου βρήκε μπροστά της μία αντιπυρική ζώνη την οποία είχαν προλάβει να ανοίξουν τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ, βρήκαν την ευκαιρία ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να περιορίσουν το συγκεκριμένο μέτωπο. Λίγο αργότερα το ίδιο μέτωπο έστρεψε νότια προς το χωριό Τριάδα και φάνηκε στην αρχή να είναι ιδιαίτερα απειλητικό. Μέσα στη νύχτα οι πυροσβέστες αξιοποιώντας την άπνοια που επικρατούσε μπόρεσαν να το ελέγξουν με συνέπεια να μην υπάρξει εξέλιξη.

Η Δ.Ε. Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα και μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για ενημέρωση.

Η πυρκαγιά που κατακαίει στην Εύβοια έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη, σύμφωνα με προηγούμενη πληροφόρηση από την Πυροσβεστική, ενώ οι φλόγες είναι γύρω από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός.

Kαι τα τρία χωριά εκκενώθηκαν με ασφάλεια με εντολή της Πυροσβεστικής και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά με τη συνδρομή της Αστυνομίας. Επίσης, από το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, το οποίο δεν έπαθε κάτι από τη φωτιά απομακρύνθηκαν τρεις μοναχοί.

Λίγο πριν από τις 18.00 της Τρίτης άρχισε η εκκένωση τέταρτου χωριού, του Πλατάνα καθώς το νέο πύρινο μέτωπο προκάλεσε ανησυχία στις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Με στόχο την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου αποφασίστηκε να σχηματιστεί αντιπυρική ζώνη για προληπτικούς λόγους στα Ψαχνά.

Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο συμμετείχαν ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ο αρχηγός του ΠΣ Β. Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η άμεση ενίσχυση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα και ήδη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετακινούνται άλλα 10 χωματουργικά μηχανήματα όπως επίσης και από το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ, έτσι σ σύνολο θα βρίσκονται στην περιοχή 18 βαριά μηχανήματα.

Δείτε τη φωτογραφία που έστειλε αναγνώστης στο enikos.gr από τη φωτιά, όπως φαινόταν από τον οικισμό Μακρυμάλλη:

Οι φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά είχαν κατεύθυνση προς νότια, νοτιοδυτικά και καταβάλλονταν υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία της.

Η χώρα μας απηύθυνε αίτημα συνδρομής για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας, που ανταποκρίθηκε άμεσα, σύμφωνα με ανακοίνωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Καίγεται πευκοδάσος Natura

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, η πυρκαγιά στην Εύβοια ξεκίνησε στις 03:16 τα ξημερώματα της Τρίτης, στην περιοχή Αγριλίτσας, στο παρθένο συμπαγές πευκοδάσος, που είχε ενταχθεί στο δίκτυο Natura και έχει χαρακτηριστεί καταφύγιο άγριας ζωής.

Η ισχύς των ανέμων ξεπέρασε τα 8 μποφόρ. Η φωτιά επεκτάθηκε στην πυκνή βλάστηση του πευκοδάσους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «με βάση την αρχική εκτίμηση της σοβαρότητας της πυρκαγιάς, το σχέδιο δράσης έθεσε ως βασικό στόχο την προστασία των κατοίκων, των επιχειρούντων και κατά το δυνατόν τη διάσωση των οικισμών και περιουσιών».

Μονάδες της ομάδας Δίας και Άμεσης Δράσης ενίσχυσαν τις επιχειρήσεις στα χωριά, για την ενημέρωση, εγρήγορση και συνδρομή στους κατοίκους.

Χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες του στρατού, των δήμων, της Περιφέρειας και της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν χώρο προληπτικής προστασίας πριν από την πόλη των Ψαχνών.

Στον ίδιο χώρο συγκεντρώθηκε μεγάλο μέρος των δυνάμεων που επιχειρούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των ανέμων, την Τρίτη, η οσμή του καπνού από την πυρκαγιά στην Εύβοια ήταν έντονη και στην Αττική.

Οι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά στην Εύβοια “έπνιξαν” τη Χαλκίδα.

Όπως φαίνεται στο βίντεο που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr πυκνοί καπνοί “σκέπασαν” το Σχηματάρι.

σχολίασε κι εσύ